Työntekijän palkkaaminen on iso päätös. Siihen liittyy aina riski. Useimmat yrittäjän tekemät päätökset sisältävät omat riskinsä. Jokaista päätöstä on siis pohdittava riskin ja mahdollisen lisätuoton suhteessa. Työsopimuksen tekeminen on pitkäaikainen investointi ja ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on myös kallis investointi. Siksi tuon päätöksen tekeminen jää valitettavan monelta tekemättä.

Jos työntekijän palkka on 3.000 euroa, niin työantajan kokonaiskustannus on vähintään puolitoistakertainen eli 4.500 euroa. Pakollisten vakuutusmaksujen lisäksi työntekijä ansaitsee lomapalkkaa. Kustannuksia aiheutuu myös työterveyshuollosta, koneista ja laitteista, toimitilasta, koulutuksesta ja työvaatteista.

Yhä useampi yksinyrittäjä hankkii lisäapua käyttämällä vuokratyövoimaa tai alihankintaa, sillä kokoaikaisen työntekijän palkkaaminen edellyttää lähestulkoon liikevaihdon tuplaamista. Oma työntekijä on kuitenkin usein sitoutuneempi kuin ulkopuolinen. Lisäksi oman työntekijän työnkuva voi olla monipuolisempi ja sisältää myös työn ja yrityksen kehittämistä.

Kasvu on riski ja moni pelkää työntekijän palkkaamista. Kasvu kuitenkin mahdollistaa työtaakan jakamisen paremmin ja ehkä helpommin lomailun mahdollisuuden, mutta ehdottomasti myös oman yrityksen arvon nostamisen.

Myynnin lisääminen on siis ensisijaisen tärkeää, kun on palkkaamassa työntekijää. Ei riitä, että liikevaihto kasvaa vaan nimenomaan myyntikatteen pitää kasvaa vähintään työntekijästä aiheutuvan bruttokustannuksen verran. Sen päälle pitäisi kuitenkin vielä ansaita katetta.

Alla olevassa esimerkkilaskelmassa on oletuksena, että työntekijän palkka on 3.000 euroa kuukaudessa ja sivukulut (sisältäen lomakulut) puolet siitä. Muita kuluja on arvioitu olevan 300 euroa kuukaudessa. Jos yrityksen tuotemyynnin myyntikate on 80 %, tulee liikevaihdon olla vähintään 6.000 euroa, jotta yritys pystyy maksamaan työntekijän palkan. Vuodessa arvonlisäverollisen myynnin tulee siis olla noin 90.000 euroa eikä tämä vielä sisällä lainkaan katetta.

Uutta työntekijää palkattaessa ei siis kannata niinkään keskittyä palkkauksen byrokratiaan, siihen saa aina apua. Sen sijaan kaikki ideat, aika ja resurssit pitää käyttää uuden lisämyynnin tavoitteluun.

kuukaudessa  vuodessa
Palkka 3 000 36 000
Sivukulut vähintään 1 500 18 000
Muut kulut 300 3 600
Työntekijän kulut yhteensä  4 800 57 600
Myyntikate esim 80% 4 800 57 600
Liikevaihto 6 000 72 000
Myynti (sis alv:n)  7 440 89 280